Antologia

ANTOLOGIAT

Kammio ry julkaisee vuosittain opiskelijoiden teksteistä kootun antologian. Antologiaan järjestetään vuosittain avoin tekstihaku kaikille luovaa kirjoittamista opiskeleville tai joskus opiskelleille.

Vuodesta 2012 alkaen haku on ollut avoin kaikille yliopiston opiskelijoille. Tekstejään voi siis tarjota julkaistavaksi kuka tahansa Turun yliopiston opiskelija opintojen vaiheesta ja pääaineesta riippumatta. Toimituskunta valitsee antologiaan parhaat tekstit teeman ympäriltä sekä antaa valituista teksteistä perinpohjaista palautetta, auttaen kirjoittajaa editointivaiheessa.

Opiskelijoista koottu toimituskunta tekee toimitustyön, saaden samalla tärkeää työkokemusta kirjan ja tekstien toimittamisesta. Kuvitukseen on useampana vuonna saatu apua Turun Taideakatemian opiskelijoilta.

AIEMMAT ANTOLOGIAT

Kevätsiivous (2022)

Miltä tuntuu, kun rupi lähtee? Entä, kun lika irtoaa pinnasta tai ikkunat ovat keväällä puhtaan kiiltävät? Kun lima lähtee kurkusta, ja korvat aukeavat lukosta? Mitä ajattelet, kun aurinko sulattaa loskan pois pihalta? Antologian toimittivat Jerker Ramberg, Venla Heinämäki ja Mikael Tuominen, kansikuvasta vastasi Jerker Ramberg ja muusta kuvituksesta Iiris Syrjä.

Luonto (2020)

Vuoden 2020 antologia tutkii luontoa. Luonto voi tarkoittaa lähiympäristöä tai vaikkapa koko maailmankaikkeutta. Sitä voi tarkastella myös suhteessa ihmiseen: miten ihminen muokkaa luontoa? Millä tavoin luonto ja ihminen ovat erottamattomia? Miten ilmastonmuutos näkyy ja vaikuttaa? Mikä on luonnon vastakohta, ei-luonto, onko sitä olemassa? Millainen jännite luonnon ja kulttuurin välillä vallitsee? Antologian toimitti Riikka Kujanen ja kuvitti Pia Autero.

Nyrjähtänyt todellisuus (2019)

Todellisuus voi nyrjähtää yhden ihmisen sisällä, mutta se voi myös suistaa koko maailman raiteiltaan. Onko nyrjähdys tapahtunut kauan sitten, vai tapahtuuko se juuri nyt? Miltä nyrjähtänyt todellisuus näyttää, tuntuu, tuoksuu? Antologian toimitti Helinä Savolainen ja kuvitti Laura Nevanperä.

Muutos – ainoa pysyvä (2018)

Onko se maahan iskevä meteoriitti tai ydinsota? Informaatioyhteiskunnan romahdus vai yksi ainoa sana? Onko se yksi ohikiitävä katse tuntemattoman silmissä? Onko se liike, niin pieni että sen hädin tuskin tuntee, vai voima, joka seisauttaa meret ja taivaankappaleet. Tapahtuuko se silmiemme edessä vai päämme sisällä. Kaiken aikaa vai varoittamatta. Katselemmeko vuosia taaksepäin ymmärtääksemme, mikä se oli, vai näemmekö sen edessämme jo pitkän matkan päästä. Repiikö se hajalle kaiken, mikä vakaasti oli, vai onko se ote, joka pitelee kädestä ja hengissä. Antologian päätoimittivat Maria Mäkituomas ja Roosa Levola. Kuvitus on Oona Virtasen.

Hirviö (2014)

Vuoden 2014 antologian teemana on Hirviö. Piileskeleekö hirviö sängyn alla vai peilissä – vai vertaistodellisuudessa? Onko monsteri kasvoton systeemi, pensaan alla majaileva mörkö, tuntematon alue kartalla tai väärinymmärretty hylkiö? Saako hirviö käsittelyssäsi kenties myytin Minotauroksen, hassun, hurjan hirviön tai lihaa syövän sairaalabakteerin muodon?  Hahmottuuko ihmiskunnan historia hirviöiden temmellyskenttänä tai puristaako yksittäisen ihmisen murhe kuin hirviön kuristusote? Pahuus voi piileskellä ihmisten välisissä varjotiloissa, mutta ehkä painajaisen pedon kasvot paljastuvatkin ystävällisiksi. Antologian päätoimittivat Maija Norvasto ja Miia Outinen.

Sivulliset (2013)

Mitä on sivullisuus nyt, mitä tulevaisuudessa? Piileskeleekö sivullisuus kaapeissa vai löytyykö se sanomatta jääneistä sanoista? Turun yliopiston luovan kirjoittamisen opiskelijoiden yhdistys Kammio ry:n kahdeksas antologia esittelee 19 kirjoittajan näkemyksen siitä, mitä kaikkea sivullisuus voi olla. Vuonna 2013 julkaistu antologia pyörittää ulkopuolisuuden ja syrjäytyneisyyden joksikin aivan muuksi, kuin mitä odotit. Todellisuuden rajojen hämärtyessä myös sivullisuus venyy yllättäviin muotoihin. Antologian päätoimittivat Elina Laine ja Miia Outinen.

Vaiti. (2012)

“Voiko elämästä laatia musiikkipäiväkirjan? Miksei eron ihmissuhdepuhetta koskaan säestä nalkuttava blueskitara? Onko metalli vain materiaali vai säestetty tunnetila? Minkä kappaleen tahtiin haluaisit liukastua kadulla? Miltä kuolema kuulostaa? Voivatko pirskahtelevimmat popkappaleet muuttua leikkiviksi pikkutytöiksi?” Vuoden 2012 teemaksi valikoitui musiikki. Antologiaan kirjoitti kaikkiaan 13 opiskelijaa, jotka käsittelivät teemaa niin proosan, draaman kuin lyriikankin keinoin.

Pimeyden ja valon antologiat (2010 ja 2011)

“Valo – Heijastimina helkkyviä kasvoja” julkaistiin keväällä 2011. Se oli toinen osa Kammion julkaisemasta antologiaparista. Sen sisarteos “Pimeys – Minä olen universumi” julkaistiin syksyllä 2010. Pimeyden ja valon antologiat olivat osa Pimeyden 876 sävyä -kulttuuripääkaupunkihanketta. Antologian päätoimittivat Marissa Janhunen ja Tiia Junnonaho.

Huoneessani on tuntematon eläin (2009)

Vuonna 2009 julkaistu Huoneessani on tuntematon eläin. Kirjoituksia seksuaalisuudesta on luovan kirjoittamisen opiskelijoiden neljäs kirjamuotoinen antologia. Antologiaa jälleenmyivät kesällä/syksyllä 2009 Pieni kirjapuoti, Yliopiston kirjakauppa, Suomalainen kirjakauppa sekä Turun kirjakahvila. Antologian päätoimittajia olivat Maija Iso-Markku ja Kaisa Kärki.

Muodonmuutoksia (2008)

Vuoden 2008 antologian tekstit käsittelevät muodonmuutos-teemaa. Kokoelma koostuu 25 kirjoittajan teksteistä, jotka tarkastelevat teemaa eri näkökulmista. Antologian päätoimittajana toimi Kalle Lintunen.

Toisten muistot (2007)

Toisten muistot-antologia kertoo muistoista, muistista ja muistamisesta. Se julkaistiin vuonna 2007 ja sen kuvituksena toimii vanhat nostalgiset valokuvat menneiltä vuosikymmeniltä. Antologian päätoimitti Harri Lapinoja ja Iida Rauma.

Välimerkkejä (2006)

Vuonna 2006 ilmestynyt Välimerkkejä-antologia oli luovan kirjoittamisen opiskelijoiden ensimmäinen kirjamuotoinen antologia. Tätä ennen tekstit oli julkaistu vihkosille, joita ei ole enää jäljellä. Välimerkkejä-antologiaan on kirjoittanut muun muassa kirjalliselle uralle ponkaisseet Helmi Kekkonen ja Nina Petander. Antologian päätoimitti Aija Amee.

Advertisement
%d bloggers like this: